Wegens technische werken is ons online kantoor 'Jouw NZVL' momenteel niet beschikbaar. We proberen dit zo snel mogelijk terug online te zetten. 
Heb je een dringende vraag? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je begrip.

Bescherm je baby tegen RSV

vaccineren tegen RSV
Nieuws

RSV, of het respiratoir syncytieel virus, is een virus dat de neus, keel en luchtwegen aantast. Het is vooral gevaarlijk voor baby’s. zij kunnen hierdoor een piepende ademhaling krijgen en moeite hebben met eten en drinken. RSV leidt voor heel wat baby’s tot een ziekenhuisopname.

Gelukkig zijn er nu 2 manieren beschermen om je baby te beschermen:

  • Vaccinatie tijdens de zwangerschap: tijdens het RSV-seizoen (oktober tot maart) kan je tussen week 28 en 36 een vaccin krijgen dat je baby tot 5 à zes maanden na de geboorte beschermt. Het vaccin kost 185 euro en is op voorschrift verkrijgbaar, maar wordt nog niet terugbetaald door het RIZIV. Het NZVL komt jaarlijks tot € 50 tussen op vaccins die niet terugbetaald worden door het RIZIV. Het volstaat om daarvoor je BVAC attest binnen te brengen of in te dienen via het online kantoor, voorzien van een klever.
  • Toediening van antilichamen na de geboorte: een goedkopere manier om je baby te beschermen is via toediening van antilichamen. Ook deze bieden 5 à 6 maanden bescherming en worden vlak na de geboorte of voor de start van het RSV-seizoen toegediend met een inspuiting bij de baby. Het RIZIV betaalt deze injectie terug onder bepaalde voorwaarden. De eigen bijdrage is dan maar 12,10 euro.

 

Meer informatie op www.allesovervaccineren.be of bij je arts of gynaecoloog.